2024 m. pasaulinis paukštienos gamybos augimas turėtų sulėtėti, o kainos daugelyje regionų išliks aukštos

Grįžti atgal

Remiantis Rabobank prognozėmis, šiais metais paukštienos gamyba turėtų ir toliau didėti Brazilijoje, Kinijoje, Okeanijoje, o ypač Pietryčių Azijoje, tačiau likusiose šalyse gamybos augimas sulėtės. Didžiosiose pasaulio šalyse vartotojai susiduria su padidėjusiomis kainomis ir stojančiu pajamų augimu, tačiau mėsos ir paukštienos kainos išlieka aukštos. Padidėjusi paukštienos savikaina ir sumažėjusi pasiūla turėtų neleisti gamintojų kainoms mažėti, o suvartojimas mažės. Jei Kinijoje viešojo maitinimo sėkmę labiausiai lemia socialinė patirtis, tai JAV ir Europoje, atlyginimams nebespėjant pasivyti augančių maisto kainų, pastebimas didėjantis pirkėjų skaičius mažmeninės prekybos centruose.

Paukščių gripas migracijos metu ir toliau lems neapibrėžtumą paukštienos rinkoje. Išlieka tikimybė, kad šis virusas pateks ir į komercinius Brazilijos paukštininkystės ūkius. Tam tikrų pokyčių pasaulinėje paukštienos prekyboje gali įnešti ir besikeičianti politinė situacija po rinkimų Europos parlamente, Meksikoje, JAV ir, galbūt, Jungtinėje Karalystėje. Prie prekybos srautų pasikeitimo gali prisidėti ir BRICS šalių blokas, kuris šiemet pasipildė šešiomis narėmis ir, žinoma, tebesitęsiantis Rusijos karas.

Prognozuojama, kad paukštienos gamyba JAV 2024 m. augs 1,7 proc., Meksikoje – 2 proc. ES šalyse paukštienos suvartojimas pastaraisiais metais didėjo po 4 proc., o gamyba praėjusiais metais, palyginti su 2022 m., padidėjo apie 3,0 proc. Tačiau 2024 m. numatomas tik 1,5–2 proc. paukštienos gamybos augimas. Numatoma, kad nemažėjant importo iš Ukrainos srautams, ES šalims bus nelengva subalansuoti paukštienos paklausą ir gamybos apimtis. Sudėtinga situacija susiklostė ir Jungtinėje Karalystėje, kur paukštienos gamintojai susiduria su augančia konkurencija, padidėjusiu importu, aukštesnėmis pašarų kainomis ir darbo jėgos trūkumu.

2024 m. Brazilijoje numatomas tolesnis 2–3 proc. paukštienos eksporto augimas, kurį lems atsigaunanti paklausa Kinijoje ir stabilesnės pašarų kainos. Prognozuojama, kad Kinijoje atsigaunant viešojo maitinimo sektoriui, paukštienos paklausa didės. Dėl paukščių importo suvaržymų Kinijos rinkoje sumažėjo veislinių paukščių, todėl kurį laiką paukštienos pasiūla išliks ribota, o tai gali lemti aukštesnes kainas.

 

Šaltinis – WATTPoultry international

Scroll to Top