2023 m., palyginti su 2022 m., ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kiekis padidėjo, o kaina sumažėjo

Grįžti atgal

Praėjusiais metais Lietuvos sertifikuotos ekologiško pieno supirkimo ir perdirbimo įmonės supirko 47,541 tūkst. t žalio natūralaus riebumo ekologiško pieno ir tai yra 15,38 proc. daugiau nei 2022 m., o vidutinė minėto pieno supirkimo kaina sumažėjo 22,95 proc. ir sudarė 422,09 EUR/t (be PVM). Ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno supirkimo kaina 2023 m. buvo 12,33 proc. didesnė nei įprastinio pieno. Ekologiškas žalias natūralaus riebumo pienas sudarė 3,55 proc. viso supirkto Lietuvoje žalio pieno.

2023 m. sertifikuotos įmonės supirko ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno iš kitų ES valstybių 20,79 proc. daugiau nei 2022 m., o vidutinė pieno supirkimo iš kitų ES valstybių kaina buvo 27,29 proc. mažesnė. Įvežtas iš kitų ES valstybių ekologiškas žalias pienas praėjusiais metais sudarė 9,70 proc. viso supirkto Lietuvoje ir įvežto iš ES valstybių ekologiško žalio pieno. 2023 m. buvo eksportuota 24,14 proc. supirkto Lietuvoje ir importuoto ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno. Praėjusiais metais sertifikuotos įmonės pardavė ekologiško žalio natūralaus riebumo pieno į kitas ES valstybes daugiau nei du kartus daugiau nei 2022 m., o vidutinė pieno pardavimo į kitas ES valstybes kaina sumažėjo 11,90 proc.

Ekologiško jogurto be priedų gamyba 2023 m., palyginti su 2022 m., sumažėjo 80,03 proc., geriamojo pieno – 75,06 proc., aromatizuoto jogurto – 74,92 proc., rūgpienio bei kitų rūgščiųjų gėrimų – 63,75 proc., varškės – 54,59 proc., o ekologiškos grietinės padidėjo 38,36 proc., šviežių (nebrandintų arba nekonservuotų) sūrių – 90,03 proc., sviesto – daugiau nei du kartus. Sertifikuotose ekologiško pieno perdirbimo įmonėse ekologiško sviesto pardavimo Lietuvoje kaina 2023 m., palyginti su 2022 m., sumažėjo 16,41 proc., o ekologiškos grietinės padidėjo 0,50 proc., rūgpienio bei kitų rūgščiųjų gėrimų – 1,85 proc., varškės – 6,72 proc., geriamojo pieno – 9,89 proc., aromatizuoto jogurto – 13,03 proc., jogurto be priedų – 17,15 proc., šviežių (nebrandintų arba nekonservuotų) sūrių – 20,11 proc.

 

Šaltinis – ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

Scroll to Top