Austrų bendrovės „Pöttinger“ apyvarta sumažėjo beveik ketvirtadaliu

Grįžti atgal

Austrų bendrovės „Pöttinger“ apyvarta 2023/2024 finansiniais metais sumažėjo iki 491 mln. EUR, tai yra, grįžo į 2021/2022 metų lygį. Praėjusiais, 2022/2023 finansiniais metais, bendrovės „Pöttinger“ apyvarta siekė apie 641 mln. EUR.

2023/2024 finansiniais metais, kurie baigėsi šių metų liepos 31 d., bendrovė „Pöttinger“ susidūrė su smarkiai sumažėjusia savo produkcijos paklausa. Po dvejų pakilimo metų, kai apyvarta kasmet augdavo daugiau kaip 25 proc., dabar apyvarta sumažėjo 23,4 proc. iki 491 mln. eurų. 2021/2022 finansiniais metais bendrovės „Pöttinger“ apyvarta buvo 506 mln. eurų, o pernai ji siekė 641 mln. eurų.

Nors apyvarta mažėja, Vokietija yra pagrindinė pardavimo rinka, nes čia realizuojama 18,2 proc. visos bendrovės gaminamos produkcijos. Antroje vietoje su 17,1 proc. yra Prancūzija. Austrijos vidaus rinka sudaro 10,4 proc. Kitos svarbios rinkos yra Šveicarija, Lenkija, JAV, Čekija, Italija, Jungtinė Karalystė, Ukraina ir Kanada. Eksportas sudaro apie 90 proc.

Apie du trečdalius nuo visos bendrovės „Pöttinger“ apyvartos sudaro žolinių augalų derliaus dorojimo mašinos. Pavyzdžiui, bendrovė teigia esanti pasaulinė rinktuvinių priekabų gamygos lyderė. „Pöttinger“ nori ir toliau didinti savo dalį žemės dirbimo ir sėjos mašinų sektoriuje. Prie to turėtų prisidėti tokios naujovės kaip apverčiamasis pakabinamas plūgas Servo 3000, patobulinti vertikalių rotorių kultivatoriai ir sėjamosios. 2022 m. perėmę italų bendrovę „MaterMacc“, austrai savo gaminamos žemės ūkio technikos asortimentą galėjo papildyti punktyrinėmis sėjamosiomis.

Atsarginių dalių buvo parduota už 65 mln. eurų, o tai sudarė 12,4 proc. visos bendrovės apyvartos. Apyvarta atsarginėmis dalimis išaugo 6 proc., o per praėjusius finansinius metus visame pasaulyje buvo atlikta apie 118 000 pristatymų. Bendrovėje „Pöttinger“ pagal darbo sutartis dirba apie 2 200 darbuotojų, iš jų 447 Čekijoje ir 227 Vokietijoje. Gamyba vykdoma penkiose gamyklose Europoje: dviejose gamyklose Austrijoje (Grieskirchene ir Sankt Georgene) daugiausia gaminama žolinių pašarų derliaus dorojimo technika, Čekijoje (Vodnany) – žemės dirbimo mašinos, Vokietijoje (Bernburge) – eilinės sėjamosios ir Italijoje (San Vito al Tagliamento) – punktyrinės sėjamosios.

Nepaisant sunkios ekonominės padėties, bendrovė „Pöttinger“ pozityviai žvelgia į ateitį. Kurdama naujus produktus ir naudodama pasiteisinusį Kaizen principą (metodinė nuolatinio tobulinimo koncepcija), įmonė ketina pasiruošti ateičiai. Imamasi tikslingų priemonių procesams optimizuoti, sąnaudoms mažinti ir efektyvumui didinti.

Vyr. specialistas, dr. Remigijus Zinkevičius, VĮ ŽŪDC

Scroll to Top