Vokiečių ūkininkai brangių mineralinių trąšų neperka

Grįžti atgal

Vokietijoje mineralinių trąšų kainos beveik nekinta. Ūkininkai mano, kad mineralinių trąšų kainos per didelės ir jų neperka. Tuo tarpu, dėl smarkiai išaugusių dujų kainų, didėja Europos trąšų gamintojų sąnaudos, nors kainose tai dar neatsispindi.

Prekyba mineralinėmis trąšomis vyksta vangiai. Rinkos stebėtojai praneša, kad kartais net atšaukiami gamintojų pasiūlymai dėl azoto trąšų kainų. Mažėjančios grūdų kainos daro didelį spaudimą ūkininkų norui pirkti. Todėl mineralinių trąšų paklausos beveik nėra. Azoto trąšų kainos Vokietijoje svyruoja, o kalio trąšos buvo siūlomos už mažesnę kainą. Pastaruoju metu smarkiai pakilus euro vertei, mineralinių trąšų importas į Europą taip pat pigo. Tuo pat metu smarkiai išaugusios Europos dujų kainos – nuo 30 EUR už MWh liepos mėn. iki beveik 40 EUR už MWh rugpjūčio viduryje – smarkiai padidino Europos azoto trąšų gamintojų gamybos sąnaudas.

Dujų kainos kyla ne tik dėl konflikto Artimuosiuose Rytuose, bet ir dėl susirūpinimo, kad gali visiškai sutrikti dujų tiekimas iš Rusijos. Rugpjūčio mėn. azoto trąšų kainos pasauliniuose prekybos centruose šiek tiek pakilo arba svyravo dabartiniame lygyje. Kita vertus, pigo kalio trąšos, o fosforo trąšų kainos didėjo nuosaikiai. Nepaisant smarkiai pakilusių dujų kainų, staigaus pasaulinių karbamido kainų kilimo pavyko išvengti, nes pagrindiniai gamintojai dėl mažos paklausos turi nemažai atsargų. Todėl nesitikima, kad kitas Indijos karbamido konkursas paskatins kainų augimą. Analitikai teigia, kad pagrindiniai Indijos konkurso dalyviai greičiausiai bus mineralinių trąšų gamintojai iš Artimųjų Rytų ir Rusijos.

Pasaulinėje rinkoje nedidelė mineralinių trąšų paklausa ir stabilios kainos

Rugpjūčio viduryje karbamido kaina Artimuosiuose Rytuose buvo 343 USD už toną arba tokia pati kaip mėnesio pradžioje. Analitikai teigia, kad Artimųjų Rytų mineralinių trąšų gamintojai sulaukė nedaug pardavimo užklausų ir daugiausia dėmesio skirs artėjančiam konkursui Indijoje. Pastarosiomis savaitėmis Iranas pardavinėjo didelius karbamido kiekius, o kainos svyravo nuo 285 iki 290 USD už toną FOB, t. y. daugiau kaip 50 USD mažesnės už Artimųjų Rytų rinkos kainą. Šiuo metu Egipte siūlomos kainos yra apie 350 USD, t. y. maždaug 10 JAV dolerių didesnės nei mėnesio pradžioje. Tačiau prekybininkai praneša, kad šiuo metu pirkėjų už šią kainą nėra. JAV rinkoje karbamido kainos yra 310 USD už toną, t. y. panašios kaip ir mėnesio pradžioje. Kinija šiuo metu nedalyvauja pasaulinėje karbamido rinkoje ir tikriausiai nedalyvaus artėjančiame Indijos konkurse. Amonio nitrato kainos nesikeičia, nes azoto trąšų paklausa Europoje yra nedidelė. Liepos pabaigoje Indijoje sutartinė metinė kalio trąšų kaina buvo 279 USD už toną CFR, o Kinijoje – 273 USD už toną CFR. Pasak analitikų, šios kainos atitiko rinkos lūkesčius.

Vokietijoje azoto trąšų kaina nepasikeitė, o kalio – sumažėjo

Azoto trąšų kainų lygiui Europoje kol kas neturi įtakos pastaruoju metu smarkiai padidėjusios dujų kainos. Vis dar lemiamą reikšmę turi pasaulinės rinkos kainų tendencijos. Vokietijos rinkoje karbamido ir kalcio amonio nitrato (KAN) kainos rugpjūčio mėn. nekito. Karbamido-amonio salietros tirpalo (KAS) kainos rugpjūčio mėn. taip pat išliko stabilios. Kita vertus, kalio trąšų kainos pastaruoju metu toliau mažėjo. Rugpjūčio viduryje karbamido kainos Vokietijos importo uostuose buvo geros – 455 EUR už toną, t. y. tokios pat kaip mėnesio pradžioje, bet apie 30 EUR didesnės, nei prieš keturias savaites. Nepaisant rugpjūčio mėn. padidėjusių dujų kainų, kalcio amonio nitrato (KAN) kainos nedidėjo. Importo uostuose ir didmeninės prekybos centruose už kalcio amonio nitrato (KAN) toną vis dar prašoma apie 321 EUR arba 5 EUR daugiau, nei prieš keturias savaites. Už skystų mineralinių trąšų karbamido-amonio salietros tirpalo (KAS) toną, kaip ir rugpjūčio pradžioje, prašoma apie 295 EUR. Už kalio chlorido toną prekybininkai šiuo metu prašo apie 15 eurų mažiau, nei rugpjūčio pradžioje, t. y. 285 EUR. Už Vokietijos ūkininkams svarbiausias fosforo trąšas – diamofosą (DAP) – importo uostuose rugpjūčio viduryje teko mokėti po 650 EUR už toną. Tai tokia pati kaina kaip ir rugpjūčio pradžioje ir 5 eurais didesnė nei prieš keturias savaites.

Šaltinis: Olaf Zinke, Agrarheute

Šaltinis: Olaf Zinke, Agrarheute

 

Šaltinis – ŽŪDC (LŽŪMPRIS)
Naudojant ŽŪDC (LŽŪMPRIS) duomenis, būtina nurodyti šaltinį

Scroll to Top