2024 m. sausio mėn. Lietuvoje daržovių supirkta daugiau, o obuolių – mažiau

Grįžti atgal

Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2024 m. sausio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 1,18 proc. daugiau, t. y. 6 164,417 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 24,66 proc. mažiau – 545,726 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2024 m. sausio  mėn., palyginti su 2023 m. sausio mėn., supirkta 2,00 proc. daugiau, t. y. 4 404,851 t. Raudongūžių kopūstų supirkimas padidėjo 87,01 proc. (iki 32,371 t), agurkų54,99 proc. (iki 598,844 t), svogūnų laiškų – 33,74 proc. (iki 39,144 t), česnakų – 31,65 proc. (iki 4,239 t), salotų – 26,21 proc. (iki 63,878 t). Tačiau burokėlių supirkimas sumažėjo 18,15 proc. (iki 252,733 t), svogūnų – 4,57 proc. (iki 1 027,077 t), morkų – 1,33 proc. (iki 1 269,653 t), baltagūžių kopūstų 0,43 proc. (iki 1 095,324 t).

Baltųjų pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2024 m. sausio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 1,46 proc. mažiau (186,512 t), rudųjų pievagrybių – 49,09 proc. daugiau (22,752 t). Rudųjų pievagrybių supirkimas stabiliai didėja, nes auga jų paklausa.

Obuolių supirkimas šiemet buvo mažesnis 14,51 proc. ir sudarė 771,994 t. Nuo spalio mėn., palyginti su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, obuolių superkama mažiau. Mažėjantis obuolių suvartojimas yra pastebimas ir Lenkijoje, kadangi kitų vaisių ir uogų pasiūla dabar yra didelė net ir žiemos laikotarpiu.

Perdirbimo įmonėse 2024 m. sausio mėn., palyginti su 2023 m. sausio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 21,68 proc. (iki 3 758,577 t). Svogūnų supirkimas padidėjo 24,72 proc. (iki 70,266 t), burokėlių – 24,11 proc. (iki 3 426,133 t),  morkų – 1,67 proc. (iki 179,597 t). Tačiau  baltagūžių kopūstų buvo supirkta 12,81 proc. mažiau (81,566 t), kitų daržovių – 43,30 proc. mažiau (1,015 t). Daržovių perdirbimui supirkimo didėjimą lėmė burokėlių perdirbimui supirkimas. Jis nuolat didėja, nes yra didelė vakuumuotų burokėlių paklausa eksportui. Taip pat jų paklausa nuolat didėja ir vidaus rinkoje, kadangi taupant laiką maisto gaminimui juos yra patogiau naudoti. Tai sąlygojo ir nuolatinį burokėlių šviežiam vartojimui supirkimo mažėjimą.

Šaltinis ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

Scroll to Top