Pasaulinėje pieno rinkoje augant sūrių paklausai, jų gamybai ES perdirbama vis daugiau žalio pieno. Analizuojamu laikotarpiu ES sūrių pagaminta 4,84 mln. t – 3,4 proc. daugiau nei 2023 m. I pusmetį. Vokietijoje (didžiausioje tarp ES valstybių sūrių gamybos šalyje) sūrių gamyba padidėjo 3,5 proc. (iki 1,28 mln. t). Lietuvoje analizuojamu laikotarpiu sūrių gamyba padidėjo net 9,6 proc. (iki 50,6 tūkst. t). Europos Komisija (toliau – EK) prognozuoja, kad šiais metais ES sūrių gamyba bus apie 0,7 proc. didesnė nei praėjusiais metais. EK duomenimis, šių metų I pusmetį, palyginti su 2023 m. I pusmečiu, kai kurių sūrių ES vidutinės didmeninės kainos (be PVM) sumažėjo: Gouda sūrių – 6,3 proc. (iki 4,33 EUR/kg), Cheddar sūrių – 16,9 proc. (iki 3,80 EUR/kg), Emmental sūrių – 9,0 proc. (iki 5,97 EUR/kg).
Paskutiniu metu pasaulinėje pieno rinkoje stebimas sviesto kainų augimas, kuris susijęs su išaugusia pasauline sviesto paklausa. EK duomenimis, analizuojamu laikotarpiu ES vidutinė didmeninė sviesto kaina (be PVM) siekė 5,8 EUR/kg ir buvo 20,1 proc. didesnė nei 2023 m. I pusmetį. Nors pasaulinis sviesto poreikis didelis, tačiau esant ribotai žalio pieno pasiūlai, ES sūrių ir sviesto gamyba tarsi konkuruoja tarpusavyje, kuriai atiteks žalio pieno riebalai. Sviesto (duomenys pateikiami sviesto ekvivalentu, kurio riebalų kiekis yra 82 proc. gaminio masės) gamyba ES šių metų I pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo 2,0 proc. (iki 1,10 mln. t). Vokietijoje ir Prancūzijoje (didžiausiose tarp ES valstybių sviesto gamybos šalyse) sviesto gamyba sumažėjo, atitinkamai 1,1 proc. (iki 256,4 tūkst. t) ir 2,6 proc. (iki 211,9 tūkst. t). 2024 m. I pusmetį Lietuvoje buvo pagaminta 6,2 tūkst. t sviesto – 6,6 proc. mažiau nei 2023 m. sausio–birželio mėn. EK prognozuoja, kad 2024 m. ES sviesto eksportas turėtų padidėti apie 1,5 proc. Tai tikėtina prisidės prie didesnio sviesto pasiūlos trūkumo ES vidaus rinkoje, kas lems ir didesnes sviesto kainas.
Šaltinis EK