2024 m. rugpjūčio mėn. Lietuvoje bulvių ir daržovių šviežiam vartojimui supirkta mažiau, o perdirbimui – daugiau

Grįžti atgal

Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2024 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 6,17 proc. mažiau, t. y. 4 442,266 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 9,56 proc. daugiau – 419,722 t.

Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2024 m. rugpjūčio  mėn., palyginti su 2023 m. rugpjūčio mėn., supirkta 2,06 proc. mažiau, t. y. 4 034,102 t. Burokėlių supirkimas sumažėjo 29,41 proc. (iki 113,109 t), pomidorų – 25,94 proc. (iki 377,939 t), svogūnų laiškų – 19,33 proc. (iki 29,789 t), agurkų 15,11 proc. (iki 1 075,619 t), lapkotinių salierų – 10,14 proc. (iki 32,509 t), česnakų – 2,27 proc. (iki 2,541 t). Tačiau moliūgų supirkimas padidėjo 39,99 proc. (iki 16,454 t), krapų 39,37 proc. (iki 11,746 t), porų 22,56 proc. (iki 21,627 t), baltagūžių kopūstų 20,02 proc. (iki 1 103,587 t), morkų 18,97 proc. (iki 615,336 t), svogūnų 16,26 proc. (iki 417,121 t), salotų – 13,12 proc. (iki 184,553 t), lapinių petražolių – 4,29 proc. (iki 4,570 t).

Baltųjų pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2024 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 23,04 proc. mažiau (141,181 t), rudųjų pievagrybių – 78,39 proc. daugiau (15,638 t).

Prasidėjus obuolių derliui, jų šiemet buvo supirkta 55,36 proc. daugiau (133,610 t). Braškių supirkimas buvo 29,78 proc. mažesnis ir sudarė 119,887 t. Šilauogių buvo supirkta 31,86 proc. daugiau (50,866 t).

Perdirbimo įmonėse 2024 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2023 m. rugpjūčio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 54,65 proc. (iki 3 901,207 t). Tai lėmė 54,64 proc. (iki 3 760,248 t) padidėjęs burokėlių supirkimas. Baltagūžių kopūstų supirkimas padidėjo 3 kartus (iki 46,568 t), svogūnų – 60,27 proc. (iki 23,679 t), įvairių kitų daržovių (morkų, agurkų, krapų, salotų ir kt.) – 16,21 proc. (iki 70,712 t).

Burokėlių supirkimas perdirbimui nuolat didėja jau beveik dešimt metų, nes perdirbti burokėliai turi paklausą ir vidaus, ir užsienio rinkoje. Burokėlių supirkimas šviežiam vartojimui pastoviai mažėja. Norint mažiau laiko praleisti virtuvėje gaminant maistą, daugiau perkama paruošta vakuumuota produkcija. Tai atspindi ir superkami burokėlių kiekiai.

Šaltinis ŽŪDC (LŽŪMPRIS)

Scroll to Top