Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės, mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2024 m. gruodžio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 2,64 proc. mažiau, t. y. 4 436,621 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 26,01 proc. mažiau – 386,106 t. Perdirbimui skirtų bulvių supirkimo mažėjimui gali turėti įtakos mažėjanti jų paklausa visuomeniniame maitinime. Nuo 2024 m. antro pusmečio nemažai kavinių ir kitokių maitinimo įstaigų nutraukė veiklą dėl mažėjančios apyvartos.
Daržovių, skirtų vartoti šviežias, 2024 m. gruodžio mėn., palyginti su 2023 m. gruodžio mėn., supirkta 2,25 proc. mažiau, t. y. 4 010,324 t. Porų supirkimas sumažėjo 44,47 proc. (iki 24,029 t), salotų – 30,70 proc. (iki 55,502 t), baltagūžių kopūstų – 24,91 proc. (iki 541,714 t), morkų – 3,73 proc. (iki 1 397,454 t). Tačiau salierų gumbų supirkimas padidėjo 74,07 proc. (iki 8,1101 t), svogūnų laiškų – 13,51 proc. (iki 41,075 t), svogūnų – 11,98 proc. (iki 1 191,464 t), agurkų – 10,90 proc. (iki 451,869 t), burokėlių – 2,26 proc. (iki 209,130 t), česnakų – 1,45 proc. (iki 3,989 t).
Baltųjų pievagrybių, skirtų vartoti šviežius, 2024 m. gruodžio mėn., palyginti su 2023 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 2,26 proc. mažiau (228,820 t), rudųjų pievagrybių – 5,60 proc. mažiau (21,501 t).
Obuolių šiemet buvo supirkta 29,77 proc. daugiau (746,930 t).
Perdirbimo įmonėse 2024 m. gruodžio mėn., palyginti su 2023 m. gruodžio mėn., daržovių supirkimas sumažėjo 2,12 proc. (iki 3 257,315 t). Svogūnų supirkimas sumažėjo 3,72 karto (iki 11,169 t), baltagūžių kopūstų – 11,27 proc. (iki 53,770 t), burokėlių – 1,07 proc. (iki 3 000,214 t). Tik morkų buvo supirkta 0,11 proc. daugiau (192,162 t).
Šaltinis ŽŪDC (LŽŪMPRIS)